Türkiye pestisit gerçeğini Odatv’den öğrendi: Yeni analizlerde rakamlar vahim… İstanbul büyük risk altında

Greenpeace Türkiye’nin yaptığı laboratuvar analizlerine göre, İstanbul’daki market ve pazarlardan alınan 155 gıda örneğinin yüzde 61’inde birden fazla pestisit kalıntısı bulunurken, yüzde 43’ünde PFAS içerikli kimyasallar tespit edildi.

Ürünlerin üçte birinde —salamura yaprak, yeşil biber ve ıspanak gibi— yasal limitlerin üstünde veya ruhsatsız pestisit kullanımı saptandı. Ayrıca pek çok gıdada hormon, sinir gelişimi ve kanserojen etkileri olan tehlikeli pestisitler içeriyor.

Gıda mühendisi Dr. Bülent Şık ve Greenpeace yetkilileri, böylesine yaygın bir pestisit maruziyetinin özellikle çocuk sağlığını ciddi biçimde tehdit ettiğini ve devletin organik tarım politikalarını desteklemesi gerektiğini vurguladı.

Analiz edilen gıda örneklerine göre bulgular şöyle:

İstanbul’daki beş zincir market ve çeşitli semt pazarlarından toplanan 14 farklı sebze ve meyve türüne ait toplam 155 ayrı örnek, uluslararası akredite bir laboratuvarda analiz edildi.

Bu örneklerin %61’inde en az birden fazla pestisit kalıntısı tespit edildi, yani her üç üründen ikisinde birden fazla kalıntı saptandı.

Analiz edilen ürünlerin %43’ünde (67 örnek) PFAS (per- ve polifloroalkil maddeleri) içeren en az bir pestisit kalıntısına rastlandı.

Ürünlerin %31,6’sında (49 örnek) hormon sistemini bozabilen, nörogelişimi etkileyen veya kanserojen olduğu bilinen pestisitler tespit edildi.

%33’ü – yani 51 örnek mevzuatta belirlenen maksimum kalıntı limitlerini aşıyordu; bu ürünlerin 50’sinde ruhsatsız pestisit kullanımı saptandı

En çok pestisit tespit edilen ürün grupları şöyle:

Salamura asma yaprağı: %80

Yeşil sivri biber: %70

Ispanak: %67

Kıvırcık marul: %40

Armut: %40

Üzüm: %40

Golden ve Starking elma: %30

Dolmalık biber: %20

Patlıcan: %20

Domates: %13

Portakal: %10

Salatalık/hıyar: %7

Related Posts

Kulis: CHP’li iki büyükşehir belediye başkanı için de “AKP ile görüşüyor” iddiası

Kulis: CHP’li iki büyükşehir belediye başkanı için de “AKP ile görüşüyor” iddiası

İspanya’yı alevler sardı: 14 orman cayır cayır yanmaya devam ediyor

İspanya, Cuma günü 14 büyük orman yangınıyla mücadele ediyor. Yetkililer, “olumsuz hava koşullarının” yangınları kontrol altına almayı güçleştirdiğini vurguluyor. Şimdiye kadar yedi kişi yaşamını yitirirken, yaklaşık 150 bin hektar alan yangınlardan …

Aydın Ünal: AKP genç seçmen, ekonomi ve iletişim sorunuyla karşı karşıya

Aydın Ünal: AKP genç seçmen, ekonomi ve iletişim sorunuyla karşı karşıya

İsrailli yerleşimciler Batı Şeria’daki Filistin köylerine saldırdı: Çok sayıda Filistinli yaralandı

İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria’da bulunan Susya ve Atara köylerine gerçekleştirdiği saldırılarda çok sayıda Filistinli yaralandı.

Cem Küçük: ‘Mücahit Birinci’nin yaptığı baştan aşağı yanlış’

CHP lideri Özgür Özel’in, tutuklu iş insanı Murat Kapki’yi, İBB soruşturmasında “yalan ifade” vermeye zorladığını iddia ettiği AKP’li avukat Mücahit Birinci’yle ilgili Cem Küçük, “Mücahit Birinci’nin yaptığı baştan aşağı yanlış” ifadelerini kullandı.

Solskjaer: Takımda ishal salgını var

Beşiktaş Teknik Direktörü Solskjaer, St. Patricks maçının ardından siyah beyazlı ekipte ishal salgını olduğunu ve tesislerde el sıkışmanın yasaklandığını duyurdu.