Tarımda 22 yıl sonra ilk kez bu yapılıyor: “Nihayet”

CHP Niğde Milletvekili Gürer: Tarım Sayımı İçin Atılan Adımlar Olumlu

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye’de 22 yıldır yapılmayan genel tarım sayımı hakkında açıklamalarda bulundu. Gürer, sonunda resmi adımların atıldığını belirterek, 1955’te yürürlüğe giren ve her 10 yılda bir yapılması gereken tarım sayımının, AKP döneminde ilk kez bu kadar uzun süre aksadığını ifade etti.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile TÜİK arasında 2023 yılında imzalanan bir protokolün ardından, 10 Mayıs 2025 tarihli Cumhurbaşkanı Genelgesi ile sürecin resmiyet kazandığını belirten TBMM Tarım Komisyonu üyesi Gürer, şunları söyledi:

“Tarımda planlı üretim için güvenilir verilere ihtiyaç vardır. Boş ahırlarda hayvan, ekilmeyen arazide ürün gösteriliyorsa, bu istatistikler güvenilir olmayacaktır. Bu nedenle sayımın mutlaka yerinde yapılması gerekmektedir. 22 yıldır yapılmayan sayım, tarım politikalarının doğru şekilde uygulanamamasına neden oldu.”

Sayım 2 Aşamada Gerçekleşecek

Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’ne göre genel tarım sayımı iki aşamada gerçekleştirilecektir:

Birinci Aşama: Kayıt dışı tarım arazilerinin belirlenmesi, ön tarama faaliyetleri, eğitim ve bilgilendirme süreci.

İkinci Aşama (2025): Sahada yapılan çalışmalarla tarım işletmeleri, iş gücü, hayvan varlığı, alet-makine envanteri gibi veriler doğrudan toplanacaktır.

Bu sürecin sonunda 2026 yılına kadar sayım tamamlanmış olacaktır. TÜİK tarafından yayımlanacak olan “Genel Tarım Sayımı Uygulama Rehberi” doğrultusunda tüm kamu kurumları sürece destek olacaktır.

Gürer ayrıca, son 22 yılda sürekli değişen Tarım Bakanları ve politikalarının sektörde belirsizlik yarattığını vurgulayarak şunları söyledi:

“Tarımda artık öngörülebilirlik kalmamıştır. Bu sayım, doğru politikaların temelini oluşturabilir. Fakat bu sadece protokolde kalmamalı, sahaya da yansıtılmalıdır.”

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan MÜSİAD’da konuşuyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen MÜSİAD 28. Olağan Genel Kurulunda konuşuyor.

Borsa İstanbul’da yatay seyir: ABD-Çin görüşmeleri nasıl etkileyecek?

Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 4,06 puan ve yüzde 0,04 azalışla 9.275,15 puana geriledi. Toplam işlem hacmi 41,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,22 değer kaybederken, holding endeksi yüzde 0,61 değer kazandı. Sektör …

Borsada takas süresi kısalıyor: Yatırımcılar için yeni dönem başlıyor!

Borsada takas süresinin kısaltılması, işlem hacimlerinde önemli artışlara yol açabilir. Uzmanlar, bu değişikliğin yatırımcılar için daha hızlı işlem yapma imkanı sunacağını belirtiyor. Yatırımcılar ve aracı kurumlar, uyum sürecine hızla adapte olabilir.

Slovenya sanayisinde alarm zilleri çalıyor

Slovenya’da sanayi üretimi 2025 yılının Mart ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9 azaldı. Bu, Şubat ayında revize edilerek yüzde 2,8 olarak açıklanan düşüşün ardından ikinci ardışık aylık gerileme oldu. Aylık bazda ise üretim yüzde 1 …

Temmuzda yapılacak maaş zammı netleşiyor: Emekliler ve memurlar ne kadar zam alacak?

Maaş farkları için ilk veriler açıklanırken, enflasyon oranları üzerinden yapılan tahminler, emeklilerin ve memurların alacağı zam miktarını belirleyecek. Haziran ayındaki verilerle birlikte zammın kesinleşmesi bekleniyor.

Avdagiç’ten ‘belirsizlik’ uyarısı: Türkiye hazırlıklı olmalı

İstanbul Ticaret Odası’nın mayıs ayı Meclis toplantısında konuşan Avdagiç, küresel şirketlerin, jeopolitik gerilimler, pandeminin ardından değişen tedarik zinciri yapısı ve Çin’in içine dönük politikaları nedeniyle alternatif yatırım bölgelerine …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir