Öksürük sesinden hastalık tanısı koyulabilecek

Yapay Zeka ile Solunum Yolu Hastalıklarının Teşhisi Kolaylaşıyor

Hitit Üniversitesi’nde iki biyoistatistik uzmanı, bir bilgisayar mühendisi, bir göğüs hastalıkları uzmanı ve bir gastroenteroloji uzmanı, solunum yolu hastalıklarının teşhisini kolaylaştırmayı hedefleyen bir yazılım üzerinde çalışıyor.

İki yıldan fazla süren araştırmalar sonucunda 75 kişiden alınan öksürük sesleri matematiksel verilere dönüştürüldü ve derin öğrenme yöntemiyle bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım, KOAH, astım, bronşit, üst solunum yolu hastalıkları, zatürre ve reflü gibi hastalıklardan kaynaklanan öksürük seslerini tanıyabiliyor.

Projeyi destekleyen TÜBİTAK, yazılımın hastalık barındırmayan kontrol öksürüklerini de tespit edebildiğini ve hastalıklara %91’den fazla bir başarı oranıyla tanı koyabildiğini belirtiyor.

– Proje TÜBİTAK Desteğiyle Yürütülüyor

Hitit Üniversitesi Biyoistatistik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emre Demir, yaptığı açıklamada, elde ettikleri verileri yapay zekaya öğrettiklerini ve sonuçların oldukça başarılı olduğunu vurguladı. Bu projeyle hastalara daha hızlı tanı koymayı ve tedavi sürecini hızlandırmayı hedeflediklerini belirtti.

Projede mobil yazılım geliştirmenin de planlandığını söyleyen Demir, binlerce ses verisinden oluşturulacak derin öğrenme modeliyle hastaların kendi başlarına tanı koymalarına olanak tanıyacak bir uygulama üzerinde çalışacaklarını ifade etti.

– Hastalar Artık Cep Telefonlarıyla Kendilerine Teşhis Koyabilecek

Doktorlar da projeyi heyecanla karşılıyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Büşra Durak, öksürüğün göğüs hastalıklarının en sık belirtisi olduğunu ve farklı öksürük türlerinin farklı hastalıklara işaret ettiğini belirtiyor. Ayrıca, reflünün kronik öksürüğün üçüncü en yaygın neden olduğunu da sözlerine ekliyor.

Gastroenteroloji uzmanı İbrahim Durak ise “Öksürük sesinden tanı koyabilmek hem hastalara daha hızlı tanı koymamızı sağlayacak hem de sağlık sistemine büyük kolaylık sağlayacak.” diyerek projenin önemini vurguluyor.

Related Posts

Tokat’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bebek hayatını kaybetti

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki bebek hayatını kaybetti.

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor

Uzmanı uyardı: Yanlış estetik müdahalelerin 5 tehlikeli sonucu

Medipol Acıbadem Bölge Hastanesi’nden Dermatoloji Uzmanı Uzm. Dr. Sena İnal Aptoula, bilinçsiz ve kontrolsüz şekilde yapılan estetik işlemlerinin risk taşıdığını belirtti.

Hatalı saklama şeklinden kaçının: İlaçları buzdolabında depolamayın !

Atatürk Üniversitesi Bilim İletişimi Ofisi ile Cansağlığı Vakfı tarafından Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi’nde akılcı ilaç kullanımı hakkında etkinlik düzenlendi. Etkinlikte konuşan Eczacılık Fakültesi Araştırma Görevlisi Aylin Aydın, “İlaçlar evde kullanılmadığı sürece depo ediliyor, istifleniyor. Özellikle buzdolabının kapağında. Bu çok yanlış bir hareket” açıklamasında bulundu.

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Sağlık Bakanlığı, şikâyetler artınca istifasını istedi: Hastane personeli, başhekimin ardından helva dağıttı!

Özel Gereksinimli Bireyler İçin İlk Eğitim Tamamlandı

Özel gereksinimli bireyler için düzenlenen eğitim başarıyla tamamlandı. İzmir’de gerçekleşen eğitim üç gün sürdü.