Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı’nın (TPAO), Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası’nda keşfettiği 710 milyar metreküp doğal gazla ilgili son günlerde önemli gelişmeler yaşanıyor.
Sahada, 2023 yılı Nisan ayından başlayarak ilk aşamada 5, izleyen aşamada da 5 olmak üzere toplam 10 kuyudan, günlük 10 milyon metreküp doğal gaz üretileceği açıklandı.
TPAO Genel Müdürü Melih Han Bilgin, doğal gaz üretiminin, Faz-2’nin devreye alınmasıyla günlük 40’a, Faz-3’ün devreye alınmasıyla da günlük 60 milyon metreküpe ulaşacağını söyledi.
Üretime ancak 2023 yılının Ağustos ayının sonlarında başlandı. Filyos’tan, sisteme 30 Ağustos’ta günlük 4 milyon metreküp gaz verildi.
Aşama aşama artması ve günlük 10 milyon metreküpe çıkması hedeflenen üretim, tam tersine aylar geçtikçe düştü.
BAKAN BAYRAKTAR AÇIKLADI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’a kulak verelim.
18 Kasım 2023… Bayraktar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, Enerji Bakanlığı’nın 2024 yılı bütçesini sundu.
Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’nda günlük yaklaşık 4 milyon metreküp üretim ile 1,5 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacının karşılandığını açıkladı.
1 Ocak 2024… Bayraktar, Şırnak’ta Gabar Dağı bölgesindeki Şehit Esma Çevik Üretim İstasyonu’nu ziyaret etti. Bayraktar, “Sakarya Gaz Sahası’nda ilk etapta 10 milyon, sonra günlük 40 milyon metreküpe çıkıp, inşallah Türkiye’de konutların doğal gaz ihtiyacını karşılayabilecek seviyede bir üretime çıkmayı hedefliyoruz” dedi.
12 Ocak 2024… Bayraktar, bir TV kanalına konuştu. Sakarya Gaz Sahası’nda, ilk etapta 10 milyon metreküp üretim hedefi olduğunu anımsatarak, “Şu an günlük 2,2 milyon metreküp yapıyoruz” diye konuştu.
25 Ocak 2024… Bakan Bayraktar, bazı TV kanallarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Bayraktar, “Bugün itibarıyla 2,7 milyon metreküp günlük üretim yapıyoruz sahada” dedi.
Bayraktar, şöyle devam etti: “Üç tane gemimiz destek gemilerimizle beraber yoğun bir şekilde burada üretimi artırmaya dönük çalışmalarına devam ediyor. İlk faz 10 milyon metreküp diye ilan etmiştik. Dolayısıyla 2,7’den 10’a gelmemiz lazım. Ondan sonra da ikinci fazda birkaç yıl içerisinde kırk milyon metreküp günlük üretime inşallah ulaşacağız.”
BASINÇLI KUM
Peki, gaz üretimi neden düştü? Sahada neler oluyor? Halktv.com.tr, bu sorunun yanıtının ardına düştü.
Güvenilir kaynaklar, sahadan gazla birlikte yüksek basınçlı kum geldiğini, kumun sisteme özellikle de vanalara zarar verdiğini söyledi. Kaynaklar, bu nedenle de üretimin düştüğünü söyledi.
Kaynaklar, sahada, bu koşullar altında önce 10, ardından da 40 milyon metreküplük gaz üretimine geçilmesinin biraz zor olacağını ve zaman alacağını kaydetti.
EMEKLİ Mİ OLACAK?
Melih Han Bilgin… Eylül 2017’de TPAO Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü olarak atandı.
Sakarya’da doğal gaz, Gabar’da petrol keşfi kapsamında sık sık öne çıktı. Açıklamalar yaptı. Demeçler verdi.
Kulislerde Bilgin’in, yeni enerji yönetimiyle bazı konularda anlaşamadığı ve bu nedenle de emekliye ayrılmaya hazırlandığı, hatta odasını da topladığı konuşuluyor.
Bilgin, emekli olur mu? Resmi açıklamayı bekleyeceğiz…