Güncel Haber Sitesi

Haber Takip Merkezi – Güncel ve Tarafsız Haber Sitesi – Ülkenin Nabzını Tutan Site

Koç Üniversitesi ve TÜSİAD’dan çarpıcı enflasyon mesajı: Enflasyon düşecek mi, kriz kapıda mı?

Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu’nun Ocak 2025 raporu, Türkiye ekonomisindeki son durumu ortaya koydu. Ekonomik ve Finansal Durum Endeksleri’nde sınırlı bir artış gözlense de finansal sıkılaşmanın devam etmesi gerektiği vurgulandı. Raporda, enflasyonla mücadelede mevcut politikaların yetersiz kalabileceği ve ekonominin durgunluğa girme riskinin sürdüğü belirtildi.

Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu’nun Ocak 2025 Ekonomik Görünüm Raporu Açıklandı

Koç Üniversitesi-TÜSİAD Ekonomik Araştırma Forumu (EAF) tarafından hazırlanan “Ekonomik ve Finansal Durum Endeksleri Güncel Tahminleri” raporu, Doç. Dr. Cem Çakmaklı tarafından sunuldu ve Türkiye ekonomisinin güncel durumunu analiz etti.

Rapora göre, Ocak ayında Ekonomik Durum Endeksi (EDE) bir önceki aya göre %0,1 artarak, Finansal Durum Endeksi’nde (FDE) ise %0,2’lik bir yükseliş kaydedildi. Alt göstergeler incelendiğinde, kırılganlıkların devam ettiği belirtiliyor.

İşgücü Piyasasında Hafif Düşüş Gözlendi

Raporda, sanayi üretim endeksinde Aralık ayında bir önceki aya göre %4,9’luk bir artış yaşandığına dikkat çekilirken, işgücü piyasasında toplam istihdamda %0,2’lik hafif bir düşüş olduğu gözlendi. PMI verilerine göre, Ocak ayında 48 ile 50 olan eşik değerin altında kalındı. Ayrıca, kapasite kullanım oranı azalırken, elektrik tüketiminde de %0,9’luk bir düşüş izlendi.

Bu göstergeler, EDE’de devam eden durağanlığın 2024’ün son çeyreğinde güçlü bir artışa dönüştüğünü gösterdi.

Son Çeyrekte Finansal Durumda Sıkılaşma Yaşandı

Finansal Durum Endeksi (FDE), Ocak ayında bir önceki aya göre %0,2 artış kaydetti. Aralık ve Kasım aylarındaki değişimler incelendiğinde ise finansal koşullarda son çeyrekte sıkılaşmanın yaşandığı görüldü.

FDE’nin alt bileşenlerine bakıldığında, Ocak ayında brüt rezervlerde düşüş, Türkiye’nin 5 yıllık CDS primindeki seyir ve kredilerde reel olarak hemen her kategoride %2’lik bir düşüş olduğu belirtildi.

Ekonomideki Toparlanma Dikkat Çekiyor

Raporda, 2019’un ikinci yarısından bu yana hesaplanan EDE ve FDE endekslerine göre, ekonomik daralma ve toparlanmanın izleri net bir şekilde görülüyor. Ekonomideki toparlanmanın 2021’in ikinci yarısından itibaren ivme kazandığı vurgulanırken, finansal durumun 2023’ün ikinci yarısında ise toparlanma sürecine girdiği belirtiliyor.

Ekonomide Durgunluk Riski Artıyor

Rapora göre, EDE ve FDE’nin ortak hareketlerinden yola çıkarak, kısa vadede ekonominin durgunluğa girebileceği ihtimali değerlendiriliyor. Daha önceki dönemlerde yaşanan krizlerdeki gibi ekonominin sıkışabileceği uyarısında bulunulan raporda, 2024 Eylül’ünde %30’a yaklaşan resesyon olasılığının %17 seviyesinde olduğu belirtiliyor.

“Finansal Koşulların Sıkılaşması Gerekiyor”

EAF Forum Direktörü Prof. Dr. Selva Demiralp ise raporu değerlendirerek şunları söyledi: “Cem Çakmaklı’nın hazırladığı finansal ve ekonomik durum endeksleri, son çeyrekteki ivmenin Ocak ayı itibarıyla yavaşladığını gösteriyor. Finansal durum endeksi, ekonomik durum endeksi için bir öncü gösterge olarak görülüyor. Finansal durumdaki durağanlık, TCMB’nin faiz indirimlerine rağmen finansal koşulların hala sıkı olması ve enflasyon patikasında bir gevşeme olmaması nedeniyle endişe verici.”