Kızılırmak’ta debi düştü

Devlet Su İşleri 19. Bölge Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, ırmağın Sivas girişindeki Dikmencik mevkisinde geçen yıl ocak ayında saniyede 24,7 metreküp olan ortalama debi, bu yıl aynı ayda saniyede 5,95 metreküp olarak belirlendi.

Irmağın Sivas çıkışındaki Söğütlühan mevkisinde geçen yıl saniyede 30 metreküp olarak tespit edilen ortalama debi, bu sene aynı dönemde saniyede 9,82 metreküp ölçüldü.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Fatih Kartal, dünyanın ve Türkiye’nin ciddi manada küresel ısınmadan etkilendiğini belirtti.

Türkiye’nin de ciddi kuraklıkla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Kartal, kuraklığı yaşayacak illerin başında da İç Anadolu ve Güney Doğu Anadolu şehirlerinin geldiğine dikkati çekerek, “Daha sonrasında ise Ege ve Akdeniz’in iç kesimleri geliyor. Küresel ısınma ciddi boyutta kendisini göstermeye başladı.” dedi.

“MEVSİM KAYMALARI YAŞIYORUZ”

Uzun yıllar ortalamasına göre ocakta yağışların fazla olduğunu ancak son yıllarda bu tablonun değiştiğini kaydeden Kartal, “Yağış miktarlarının ciddi oranda düştüğünü görüyoruz. Bu da Kızılırmak gibi Türkiye’nin önemli akarsuyunun debisinde ciddi oranda düşüşlere sebep oluyor.” diye konuştu.

Kartal, mevsim kaymaları nedeniyle yağış rekoltelerinin aydan aya gecikerek geldiğini dile getirerek, “Son 3 yılı incelediğimizde İç Anadolu ve özelde Sivas’ta yağışların kaydığını görüyoruz. Öngörümüz, şubatta yağışların artacağı yönünde. Daha sonra gelecek ilkbaharda bunun düzelmesini bekliyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

BİN 355 KİLOMETRE UZUNLUĞUNA SAHİP

Sivas’ın İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğup Samsun’daki Bafra Burnu’ndan Karadeniz’e dökülen Kızılırmak, bin 355 kilometre uzunluğa sahip.

Özellikle ilkbahar mevsiminde yağışlar ve kar sularının etkisiyle taşma noktasına gelen, çok geniş yatağa ve düzensiz rejime sahip Kızılırmak üzerinde Sarıoğlan, Yamula, Kesikköprü, Hirfanlı, Kapulukaya, Altınkaya, Derbent ve Obruk gibi çok sayıda baraj bulunuyor.

Related Posts

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi mevkidaşı ile görüştü

Dışişleri Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimi görüştü.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın saldırısını kınadı

Türkiye, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik son hava saldırısının savaş riski yarattığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, sivilleri hedef alan bu tür eylemleri kınarken taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulundu.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Türk Kızılayı İsrail’in ablukası altındaki Gazzelilere sıcak yemek dağıtımı yaptı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken bölgede yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Türk Kızılay Derneği’nin Gazze’deki şubesi, bölgedeki barınma merkezlerinde kalan yerinden edilmiş Filistinlilere sıcak yemek desteği sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir