Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir: Hindistan ve Pakistan Arasındaki Tartışmalı Bölge

Keşmir bölgesi, Hindistan ve Pakistan arasındaki 70 yıldan fazla süren anlaşmazlığın merkezinde bulunmaktadır. Bu bölge, 22 Nisan’da 26 turistin öldürüldüğü saldırı ve ardından 7 Mayıs’ta gerçekleşen Hindistan’ın hava saldırıları ile tekrar gündeme geldi.

1947 yılında Hindistan’ın bağımsızlığını ilan etmesi ve ardından Pakistan’ın kurulmasının asılından beri Keşmir, iki ülke arasında süregelen bir anlaşmazlık konusudur. Bölge, dünyanın en askerileşmiş bölgelerinden biridir.

Keşmir üzerinde hem Pakistan hem de Hindistan hak iddia etmekte olup, bu iki nükleer güç, bölgenin kendi sınırlarında kalan kısımlarında kısmi kontrol sahibidir. Aynı zamanda bölgenin bir kısmı da Çin’in kontrolü altındadır.

Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlık, Keşmir lideri Hindu Hari Singh’in imzaladığı geçici anlaşmanın yorumlanmasıyla da devam etmektedir. Pakistan, Keşmir’in statüsünün belirlenmesi için referandum talep ederken, Hindistan ise bölgenin Hindistan ve Pakistan arasındaki müzakereler yoluyla çözümlenmesi gerektiğini savunmaktadır.

Her ne kadar taraflar arasında 1972’de imzalanan “Simla Anlaşması” ile kontrollü bir hattın belirlenmesi kararı alınsa da, Keşmir’in siyasi statüsü hala belirsizliğini korumaktadır. Bu anlaşmazlık, bölge halkı tarafından da bağımsızlık taleplerine neden olmaktadır.

Keşmir, yıllar boyunca Hindistan ve Pakistan arasında savaşların sebebi olmuş; bölgede yaşanan karmaşık durum, 1989’da başlayan isyan ile daha da derinleşmiştir. Bu çatışmalar, on binlerce insanın hayatını kaybetmesine ve bölgede uzun süren çatışmalara sebep olmuştur.

Cemmu-Keşmir eyaletinde 2019’da alınan özerklik statüsü kararı, bölgedeki gerilimi artırmış ve Hindistan ve Pakistan arasındaki anlaşmazlığı daha da derinleştirmiştir. İki ülke arasında barışçıl bir çözüm sağlama konusunda henüz bir ilerleme kaydedilememiştir.

Related Posts

İran’dan Rusya’ya S-400 tepkisi: ‘Putin’in işbirliği budur’

İran’ın eski Meclis Başkan Yardımcısı Mutahhari, Rusya’nın aralarındaki stratejik işbirliği anlaşmasına rağmen İsrail ile savaşta ülkesine silah satmamasına tepki gösterdi.

Yemen’deki Husiler’den saldırı: İsrail’de sirenler çalıyor

Yemen’deki Husiler’den saldırı: İsrail’de sirenler çalıyor

TBB’den belediyelere 62 araç hibesi

Başkan Zeydan Karalar’ın konuşmasının ardından araç hibe edilen araçların temsili anahtarları belediye başkanlarına teslim edildi. Hibe edilen hizmet araçları Türkiye’nin dört bir yanına doğru yola çıktı.

Son Dakika… CHP’den ‘100 Karası’ toplantısı: ‘Kazanan direnenler olacak’

Son dakika haberi… CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB’ye yönelik soruşturmaların 100. günü nedeniyle düzenlenen ‘100 Karası’ Toplantısı’nda konuşuyor.

Evleneli 2 ay olmuştu: Aldatma kavgasında kocasının yumruk attığı kadın öldü

Küçükçekmece’de tartıştığı eşine yumruk atan Nazım Özayyıldız, eşinin başını mermere çarpması sonucu ölümüne neden oldu.

Kaymakamlıktan Beyoğlu’nda eylem yasağı kararı

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada, bazı sosyal medya hesapları üzerinden bugün için toplanma çağrıları yapıldığının anlaşıldığı belirtildi. Yapılmak istenilen toplanmaların, kamu düzeni ve toplumsal barışı bozabilecek eylemlere sebebiyet …