Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden Jeolog, Devasa Bir Tektonik Plaka Keşfetti

Utrecht Üniversitesi’nden jeolog Suzanna van de Lagemaat, Pasifik Okyanusu’nun dörtte biri büyüklüğündeki, uzun süredir kayıp olduğuna inanılan devasa bir tektonik plakayı dijital ortamda yeniden keşfetti.

Yapılan araştırmalara göre, Dünya’nın manto tabakasındaki sıcaklık ve bileşimdeki anomaliler incelenerek, on yıldan fazla bir süre önce “Pontus Plakası”nın varlığı öngörülmüştü.

Son saha çalışmaları ve ileri jeolojik modellemeler sayesinde, Filipinler’e yakın eski dalma bölgelerinin izleri takip edilerek, kayıp plakanın belirgin olmayan sınırları netleştirildi.

Tektonik plakalar, Dünya’nın dış kabuğunu oluşturan büyük bloklardır ve konveksiyon akımlarıyla hareket ederler. Bu hareketler, yeryüzünde depremlerden volkanik aktiviteye kadar birçok jeolojik olayı tetikler.

Van de Lagemaat ve ekibi, Japonya’dan Yeni Zelanda’ya kadar geniş bir coğrafyada topladıkları sismik ve kayaç verilerini, gelişmiş bilgisayar destekli haritalama araçlarıyla bir araya getirmiştir.

Yapılan çalışma, mantoda bulunan sıcaklık anormallikleri ve mikroskobik kimyasal izler aracılığıyla, kayıp bir megaplakanın varlığını güçlü bir şekilde belgelemiştir.

Çalışmanın sonuçları, Pontus Plakası’nın kalıntılarının Kuzey Borneo, Palawan Adası ve Güney Çin Denizi’ndeki bazı parçalar halinde “geri getirildiğini” göstermektedir.

Bu keşif ile birlikte, bölgenin Panthalassa ve Tethys okyanuslarını şekillendirme süreci hakkında önemli bir jeolojik hikaye daha aydınlanmış oldu.

Gondwana Research dergisinde yayımlanan bu çalışma, yerkabuğunun derin tarihine ışık tutarken, kayıp plakaların izini sürebilmenin dijital ve saha çalışmalarının bir araya gelerek çığır açıcı sonuçlar doğurabileceğini gösteriyor.

Related Posts

10 yıldır ilk kez oluyor: Google’dan anlamsız değişiklik

Teknoloji devi Google, 10 yıl aradan sonra ilk kez ikonik “G” logosunda değişikliğe gitti. Ancak bu görsel güncelleme, kullanıcılar arasında büyük bir fark yaratmak bir yana, neredeyse fark edilmedi bile.

Uzmanı “yapay zekâ” kullanıcılarını uyardı: Gereksiz sorgulardan kaçının!

Uzmanı “yapay zekâ” kullanıcılarını uyardı: Gereksiz sorgulardan kaçının!

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.

Yapay zekaya göre Anneler Günü’nde annenize en az bir kez vermeniz gereken hediye!

Yapay zeka analizleri, bu yıl Anneler Günü’nde en anlamlı hediyenin, alıcısına özel olarak tasarlanmış ve duygusal emek barındıran armağanlar olduğunu gösteriyor.