İsrail ve Hamas arasında ateşkes yakın: ‘ABD, savaş sonrası Gazze planını bugün açıklayacak’

“`html

ABD’den İsrail-Hamas İlişkileri Üzerine Önemli Açıklamalar

ABD yönetimi, İsrail ile Hamas arasında Gazze Şeridi’nde ateşkes ve rehine takası anlaşmasının yakın olduğunu bildirdi. Ancak, buna rağmen İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürdüğü belirtiliyor. Geçtiğimiz gün, İsrail’in gerçekleştirdiği hava saldırılarında 53 Filistinli yaşamını yitirdi; aynı zamanda yapılan son saldırılarda ise dört sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

AA’nın haberine göre, Gazze’deki Sivil Savunma Müdürlüğü, bölgenin kuzeyindeki Gazze kentinde bir evin hedef alındığını açıkladı. Bu hava saldırısında Sukeyk ailesine ait bir evin vurulduğu, saldırıda bir kadının yaşamını yitirdiği ve beş kişinin de yaralandığı ifade edildi. Ayrıca, Han Yunus kentinde bir evin bombalanması sonucunda sivil savunma ekiplerinin bölgeye sevk edildiği belirtildi. Yapılan açıklamada, enkaza ulaşan kurtarma ekipleri, üç Filistinlinin cansız bedenine ulaştıklarını aktardı.

İsrail Kabinesi, Anlaşmayı Görüşmek Üzere Toplanabilir

İsrail ve Hamas arasında Katar’ın başkenti Doha’da sürdürülen dolaylı müzakerelere dair İsrail medyasında yer alan haberlere göre, İsrail hükümeti, ateşkes ve esir takası üzerine bugün toplanabilir. Resmi devlet televizyonu KAN, Başbakan Benjamin Netanyahu’nun, Maliye Bakanı Bezalel Smotrich’in anlaşmaya itiraz etmesi nedeniyle hükümetin istikrarsızlık yaşamayacağına dair tedbir almak istediğini öne sürdü. Smotrich, Doha’daki anlaşmanın ‘facia’ olduğunu ifade etti.

KAN’a konuşan yetkililer, hızlı gelişmeler olması durumunda bugün öğleden sonra kabinenin toplanacağını ve anlaşma onayının alınmasının muhtemel olduğunu belirtti. Kanal 12’nin haberinde ise, rehinelerin serbest bırakılmasıyla ilgili ayrıntıların üzerinde mutabakat sağlandığı ve Hamas’ın nihai cevabını bekledikleri ifade edildi. Çoğu hükümet üyesinin anlaşmayı desteklediği iddia ediliyor.

Filistinli Kaynaklar Anlaşmanın Hızla İmzalanabileceğini Belirtiyor

Doha’daki müzakere sürecinin ‘hassas’ olduğunu belirten Filistinli kaynaklar, ateşkes ve rehine takası anlaşmasının neredeyse tamamlandığını vurguladı. Bu kaynaklar, sürecin devam etmesi durumunda daha önce, muhtemelen 17 Ocak Cuma günü anlaşmanın imzalanacağını öne sürdü.

Anlaşmanın uygulanma aşamalarına dair bilgi veren kaynaklar, üç aşamalı bir planın öne çıktığını ve ilk aşamanın 40-42 gün süreceğini belirtti. İlk aşamada, İsrail’in belirli bölgelerde kalmaya devam edeceği ve Hamas’tan İsrailli esirlerin listelerinin bir hafta içerisinde teslim alınacağı kaydedildi.

İlk Aşamada 34 Rehinenin Serbest Bırakılması Bekleniyor

Birinci aşamanın ardından, İsrail’in Netzarim Koridoru’ndan tamamen çekilerek belirli alanlarda geri adım atması bekleniyor. Filistinli kaynaklardan elde edilen bilgilere göre, Hamas’a teslim edilen 34 kişilik esir listesinde sekiz askerin bulunduğu belirtiliyor. Hamas’ın bu durumu kabul etmesi halinde, sivil esirlerin serbest bırakılacağı ifade ediliyor.

CNN International, serbest bırakılması planlanan rehine sayısının büyük çoğunluğunun canlı olduğuna inanıldığını, ancak bazı rehinelerin cansız bedenlerinin de yer alabileceğini aktardı. İsrail’in, Hamas’ın bu listeyi reddedeceğini düşündüğünü, ancak Hamas’ın listeyi kabul etme olasılığının yüksek olduğunu bildiren kaynaklar, askerler için alternatif bir düzenleme yapılacağını belirtti.

Ateşkes Anlaşmasında Belirsizlikler

Öte yandan, İsrail’in Haaretz gazetesine konuşan bir kaynak, ateşkes ve rehine takası anlaşması çerçevesinde öldürülen Hamas liderlerinden Yahya Sinvar’ın cesedinin teslim edilmesinin mümkün olmadığını açıkladı. Bu durum, Suudi Arabistan’ın Al Arabiya haber kaynağında ilk kez gündeme geldi.

Trump ve Blinken’dan Konuya İlişkin Açıklamalar

ABD Başkanı Joe Biden’ın, 20 Ocak’ta görevi Donald Trump’a devretmeden önce Gazze’deki ateşkes görüşmeleri konusundaki son gelişmeleri Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un takip ettiği belirtildi. Trump, Newmax kanalında yaptığı açıklamada, ateşkes anlaşmasının çok yakında sağlanacağı umudunu taşıdığını dile getirdi.

Ayrıca, ABD’li Axios haber kaynağı, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın ‘savaş sonrası’ Gazze’nin yeniden inşası ve yönetimi hakkında bir planı bugün açıklayacağını duyurdu. Blinken’ın, bu süreçte uluslararası iş birliği ve insani yardımlara dair detayları da paylaşması bekleniyor.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)

“`

Related Posts

AKP’li vekilin akrabasına ait kaçak yapılara yıkım kararı!

CHP’li İzmit Belediyesi, AKP Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu’nun bir akrabasına ait olduğu iddia edilen tarım ve orman arazisindeki kaçak yapılar için yıkım kararı aldı. 203 bin TL’yi aşkın ceza kesilen yapılarla ilgili mahkeme süreci de başladı.

Meclis komisyonunda açıklandı: İşte 4-5 yerden ‘huzur hakkı’ alan bürokratlar

CHP Karabük Milletvekili Cevdet Akay, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndaki bazı daire başkanları ve bakan yardımcılarının 4-5 yerden huzur hakkı adı altında ücretler aldıklarını söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde yangın seferberliği

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Türkiye’nin yangınla mücadelesine destek vermek için ekiplerini İzmir Çeşme’ye sevk etti. Sakarya, Manisa ve Bilecik yangınlarında görevini tamamlayan ekipler, dönüş yolundayken yangın bölgesine yönlendirilirken İstanbul’dan 47 personel ile 20 adet araç ve iş makinesi gece 01.30 sularında yola çıktı.

AB dışı ülkelere kapı açılıyor: İtalya’dan 500 bin kişiye çalışma vizesi

AB dışı ülkelere kapı açılıyor: İtalya’dan 500 bin kişiye çalışma vizesi

Dışişleri Bakanlığı’ndan İsrail’e sert tepki

Dışişleri Bakanlığı, İsrail’de yapılan Barı Şeria’yı “ilhak” çağrılarına sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, “Batı Şeria’nın ilhakına yönelik ifadelerini en güçlü biçimde reddediyoruz” denildi.

ABD’de gayriresmi ‘Kıbrıs’ zirvesi düzenlenecek

Birleşmiş Milletler (BM), 16 ve 17 Temmuz tarihlerinde New York’taki genel merkezde, Kıbrıs konusunda tarafların bir araya geleceği gayriresmi toplantı yapılacağını açıkladı. Toplantının, diyaloğu sürdürme ve mart ayından bu yana kaydedilen ilerleme hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı sunacağı ifade edildi.