Güneş’in bugüne dek çekilen en yüksek çözünürlüklü fotoğrafı çekildi

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı, Güneş’in En Yüksek Çözünürlüklü Görüntüsünü Yakaladı

NASA ve ESA’nın Güneş Yörünge Aracı (Solar Orbiter), görevinin beşinci yılında, insanlığın bugüne kadar gördüğü en net ve en ayrıntılı, en yüksek çözünürlüklü Güneş görüntüsünü yakaladı. Bu fotoğraf tüm büyüleyici, donuk sarı ihtişamıyla, Güneşimizin milyonlarca derecelik koronasını ultraviyole ışıkta yakalıyor.

9 Mart 2025’te, yaklaşık 47,8 milyon mil (77 milyon kilometre) uzaklıktan çekilen bu görüntü tek bir fotoğraf değil. Aslında, bir mozaik. Her biri uzay aracının Extreme Ultraviolet Imager (EUI) merceği tarafından çekilen Güneş’in 200 ayrı fotoğrafının bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Sonuç, güneşi daha önce hiç olmadığı kadar net görmemize olmanıza olanak tanıyan 12.544 x 12.544 piksellik bir megaportre.

Görüntünün tam çözünürlükte haline ulaşabileceğiniz sitede ayrıntılı olarak açıklandığı gibi, görüntü Güneş’in bazı temel bileşenlerini sergiliyor. Küreden dışarı doğru çıkan kıvrımlar, gözlerimizin görebildiğinden çok daha öte dalga boylarındaki güneş atmosferi. Güneş yüzeyine daha yakın olanlar, Güneş’in manyetik alanıyla ark oluşturan koyu renkli, filamentli çıkıntılar. Çıkıntılar yaklaşık 10.000 santigrat derece sıcaklığa ulaşır ve milyon derecelik koronadan çok uzakta.

Güneşi gördüğünüzü sanıyorsanız…

Güneşin fotoğrafını çekmek neden bu kadar büyük bir olay diye merak edenlere de söyleyelim, gezegenimizdeki fotoğraf makineleri veya uzay gözlem teleskopları, hatta çıplak insan gözü, güneşi net bir şekilde görebilme yetisine sahip değil. İnsanlar ve geliştirdikleri fotoğraf mercekleri sadece onun parlak ışığını görebiliyor ve buna da en fazla birkaç saniye dayanabiliyor. Dolayısıyla Güneş, bugüne kadar göremediğimiz bir nesneydi. Artık gelişmiş uzay araçları ve mercekler sayesinde onu daha net ve anlaşılır bir şekilde görebilmeye başlıyoruz.

Related Posts

Vanilya artık tarihe karışma aşamasına geldi

İklim değişikliği, vanilya bitkileri ile onları tozlaştıran arıların yollarını ayırabilir. Bazı vanilya türleri yeni tozlaştırıcılar bulma şansına sahip olsa da, bazı türler bu şansa sahip olmayabilir.

BBC’den yapay zeka devine sert uyarı: “Dava ederiz”

Dünyanın en büyük haber kuruluşlarından biri olan BBC, Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka firması Perplexity’ye karşı telif hakkı ihlali nedeniyle yasal süreç başlatma tehdidinde bulundu. BBC, şirketin yapay zeka destekli sohbet …

Video üreten yapay zeka Google Veo’ya rakip geldi: Midjourney V1

Yapay zekâ destekli görsel üretimiyle tanınan Midjourney, merakla beklenen video oluşturma modeli “V1”i duyurdu. Artık kullanıcılar, bir görsel yükleyerek bu görselden beşer saniyelik dört farklı video elde edebilecek. V1 modeli sadece Discord üzerinden ve ilk aşamada sadece web’de kullanılabiliyor.

iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple’ın her yıl merakla beklenen yeni iPhone modeli için geri sayım başladı. Peki, iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple 2025 yılında hangi ürünleri çıkartmayı planlıyor?

Apple bu yıl bitmeden yeni ürünlerini piyasaya sürecek. Peki Apple, hangi ürünleri tanıtmayı planlıyor?

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.