Gezegen dizilimi nedir ve ne zaman görülebilir?

Gezegenlerin Gökyüzünde Bir Arada Görülme Özel Durumu

Bu yılın Ocak ve Şubat aylarında, gezegenlerin gökyüzünde benzersiz bir seyir imkanı sunan özel bir durum yaşanıyor.

Gezegenlerin gökyüzünde aynı anda görülmesine olanak tanıyan bu olay, gezegenlerin dizilimi veya hizalanması olarak bilinir.

Gerçekte bu durum nadir olmasa da, bu süreç gökyüzünü izleyenlere gezegenleri bir arada görmek için büyük bir fırsat sunuyor.

NASA’nın açıklamalarına göre, gezegenler zaten gökyüzünde bir sıralama içinde bulundukları için, bu durum aslında çok da alışılmadık değil.

Ancak, Ocak ve Şubat aylarında, bazı gezegenlerin aynı anda gökyüzünde görüldüğü nadir bir durum söz konusu.

Ocak ayı boyunca, Jüpiter, Mars, Uranüs ve Neptün gezegenlerini aynı anda gözlemlemek mümkündü, ve bu durum Şubat ayı boyunca devam edecek.

Özellikle 25 Ocak Cumartesi gecesi, Jüpiter, Satürn, Venüs, Mars, Uranüs ve Neptün gökyüzünde yakın bir konumda görülebilir hale geldi.

Aynı şekilde, 21 Ocak gecesi de bu altı gezegeni bir arada izlemek mümkündü.

Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn çıplak gözle bile görülebilecek kadar parlakken, Uranüs ve Neptün’ü görebilmek için bir dürbün ya da teleskop gerekebilir.

28 Şubat’ta ise, uygun hava koşullarının olduğu bölgelerde, Merkür dahil olmak üzere yedi gezegen birden gökyüzünde görülebilecek.

Gezegenler Aslında ‘Hizalanmıyor’

Karanlık ve açık gökyüzü olan geceler, gezegenleri gözlemlemek için en uygun ortamı sunar.

Bu tip olaylar genellikle gezegenlerin hizalanması olarak anılsa da, gerçekte gezegenler sıralanmaz.

Çünkü hepsi kendi yörüngelerini ve hızlarını takip ederek Güneş’in etrafında döner.

Sadece nadir durumlarda, farklı hızlarda dönen gezegenler, Güneş’in aynı tarafında kabaca hizalanmış gibi görünürler.

Güneş etrafında dönen sekiz ana gezegen bulunmaktadır.

Merkür, Güneş’e en yakın gezegen olup dönüşünü 88 günde tamamlayabilirken, en uzak gezegen Neptün’ün yörüngesini tamamlama süresi 60.190 gündür.

Dünya ise bu işi 365 günde başarır.

Dolayısıyla, bu gezegenler gökyüzünde sıralandıkları gibi görünse de aslında bir kavis içinde dönerek Güneş’in çevresinde gezinirler.

Related Posts

BBC’den yapay zeka devine sert uyarı: “Dava ederiz”

Dünyanın en büyük haber kuruluşlarından biri olan BBC, Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka firması Perplexity’ye karşı telif hakkı ihlali nedeniyle yasal süreç başlatma tehdidinde bulundu. BBC, şirketin yapay zeka destekli sohbet …

Video üreten yapay zeka Google Veo’ya rakip geldi: Midjourney V1

Yapay zekâ destekli görsel üretimiyle tanınan Midjourney, merakla beklenen video oluşturma modeli “V1”i duyurdu. Artık kullanıcılar, bir görsel yükleyerek bu görselden beşer saniyelik dört farklı video elde edebilecek. V1 modeli sadece Discord üzerinden ve ilk aşamada sadece web’de kullanılabiliyor.

iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple’ın her yıl merakla beklenen yeni iPhone modeli için geri sayım başladı. Peki, iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple 2025 yılında hangi ürünleri çıkartmayı planlıyor?

Apple bu yıl bitmeden yeni ürünlerini piyasaya sürecek. Peki Apple, hangi ürünleri tanıtmayı planlıyor?

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Avrupa’da en çok satan akıllı telefon modelleri belli oldu

Avrupa’da en çok satan akıllı telefonları açıklandı. Counterpoint Research tarafından açıklanan verilere göre Avrupa’da iPhone yükselişte.