Enflasyonla kendi ayağımıza sıktık

Hazır Giyim Sektöründe Değişim ve Zorluklar

Son 3 yılda yaklaşık 170 bin kişilik istihdamını kaybeden ve konkordato haberleriyle gündeme gelen hazır giyim sektörü, 2026’yı kayıp yıl olarak değerlendiriyor. Ancak çıkış arayışlarındaki gözlerin çevrildiği ABD pazarı, yüksek enflasyon ve maliyetler nedeniyle kaybedildi. Sektör temsilcileri, Türkiye’nin ölçek ve altyapı olarak, Çin’den ayrılmak isteyen üreticiler için aranılan bir profil olmasına rağmen, markaların üretimlerini Mısır’a taşımayı tercih ettiğini belirtiyor.

‘TÜRKİYE UÇARDI’

Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan, Türkiye’de üretim arayışının maliyet ve enflasyon engeline takıldığını belirterek durumu şu şekilde özetliyor: 2005 yılında kotalar kalktığında, ABD’li alıcılar Çin müşterisi oldu. Şimdi yeni alıcılar Türkiye’yi tanımıyorlar. Enflasyon ve pahalılık sorunları nedeniyle Türkiye’ye gelip Türk şirketlerinden üretimlerini Mısır’a taşımalarını istiyorlar. Enflasyonla mücadele nedeniyle zor durumdayız. Altan ayrıca, Çin’den ayrılmak isteyen diğer ülkelerin Türkiye’yi potansiyel bir üretim yeri olarak gördüğünü ve Türkiye’nin avantajlı bir konumda olduğunu belirtiyor.

Eski Firmalar Kapatıyor ve Çekiliyor

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Eş Başkanı Ümit Özüren, aile işletmeleri şeklinde büyüyüp güçlenen hazır giyim üreticilerinin artan maliyetler yüzünden sektörden çekilmeye başladığını ifade ediyor. Özüren, sektörde gelecek görmeyen firmaların kendi sermayeleriyle işçilerinin haklarını ödeyerek sektörden ayrıldığına dikkat çekiyor.

10 Milyar Dolarlık Üretim Kapasitesi Atıl Durumda

Özüren, sektörün son 3 yılda 4 milyar dolarlık ihracat, 2 milyar dolarlık iç pazar ve ilave yatırım potansiyeliyle 10 milyar dolarlık bir kapasite kaybı yaşadığını belirtiyor. Ayrıca son 3 yılda yaklaşık 170 bin kişinin sektörden ayrıldığını aktarıyor. Özüren, sektör için umudun 2026’ya kadar ertelendiğini ve Avrupa’da satılık pek çok markanın olduğunu, devlet teşvikleriyle oluşturulacak ortak girişim gruplarının sektöre yeni bir ivme kazandırabileceğini ifade ediyor.

Related Posts

Tarımsal hasılada rekor! Bakan Yumaklı açıkladı: Dünyada ilk 7 ülke arasına girdik

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, “Tarımsal hasıla 2024’te yüzde 7 artışla 74 milyar dolara çıkarak rekor kırdı, böylece dünyada ilk 7 ülke arasına girdik” ifadelerini kullandı.

Ankaralılara metro müjdesi! Bakan Uraloğlu: 2 aya kadar tamamlamış olacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’nın değişen dinamiklerini ve imar yapısını da dikkate alarak yeniden oluşturdukları Esenboğa Metrosu’nun yeni projesini 2 aya kadar tamamlayacaklarını duyurdu.

Dağdan getirdi, tabağını 50 TL’den satmaya başladı!

Adana’da bunaltıcı şekilde sıcak hava etkisini sürdürürken serinlemek için farklı yöntemlerde deneniyor. Kozan ilçesinde sıcaklığı değerlendiren esnaflardan Yunus Çelik Mersin’den Toros Dağları’nın zirvesinden kar getirdi. Getirdiği kara çeşitli …

Altında dengeler değişiyor: İşte piyasanın beklediği yıl sonu hedefi!

Altın fiyatlarında sert hareketler yatırımcıların dikkatini çekmeye devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda 4 bin 200 TL seviyesine gerileyen gram altın fiyatı yeniden yönünü yukarı çevirdi. Öte yandan temmuz ayında ABD Merkez Bankası ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın kritik faiz kararları olacak. Peki faiz kararları sonrası altında sert yükseliş olur mu? Ekonomist Belgin Maviş, gram altın için yıl sonu hedefini milliyet.com.tr’ye açıkladı. İşte detaylar…

Bursa’nın ihracatında otomotiv sektörü başı çekiyor

Bursa’nın dış satımının yüzde 50,32’lik kısmı otomotiv endüstrisi ürünlerinden oluştu.

İstanbul Havalimanı bir kez daha Avrupa’nın zirvesinde

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul Havalimanı’nın günlük ortalama bin 553 uçuş ile bir kez daha Avrupa’daki en yoğun havalimanı olduğuna dikkati çeken Uraloğlu, “Aynı listede günlük ortalama 996 uçuş ile Antalya Havalimanı’mız ise 10. sırada yer aldı.” açıklamasında bulundu.