Dr. Yeşiladalı: Meme kanseri taramalarına katılım oranı hâlâ düşük

“`html

Kadın Sağlığının Önemi: Dr. Mert Yeşiladalı’nın Uyarıları

Günlük yaşamın sıkışık ritmi, toplumsal beklentiler ve bilgi eksikliği gibi çeşitli sebepler, kadınların sağlıklarına gereken önemi vermemesine yol açıyor. Bu durumu vurgulayan Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mert Yeşiladalı, ihmal edilen sağlık sorunlarının ciddi sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Özellikle kadınların sağlık mücadelesini geri planda bırakmalarının, yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini belirten Dr. Yeşiladalı, bilinçli olmanın ve düzenli sağlık kontrollerinin bu sorunların önlenmesinde kilit rol oynadığını ifade etti. Dr. Yeşiladalı, Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadın sağlığını ilgilendiren önemli konulara ve tedavi yöntemlerine de dikkat çekti.

Kalp Hastalıkları: Görünmeyen Tehlike

Kadınlarda kalp hastalıklarının giderek arttığını belirten istatistiklere rağmen, bu hastalıkların çoğu zaman ‘erkek hastalığı’ olarak algılandığına dikkat çeken Dr. Yeşiladalı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kalp hastalıklarının kadınlarda en yaygın ölüm nedeninin başında geldiğini hatırlattı. Ayrıca, American Heart Association araştırmalarına göre kadınların %54’ünün kalp hastalıklarının varlığının farkında olmadığını belirtti.

Dr. Yeşiladalı, “Amerikan Kalp Derneği’nin 2019 verilerine göre, kadınların bu hastalığın en yaygın ölüm nedeni olduğuna dair farkındalıkları son 10 yılda önemli ölçüde azalmıştır” dedi. 2009 yılında kadınların %65’inin bu gerçeği bildiğini, 2019 yılında ise bu oranının %44’e düştüğünü ifade etti. Özellikle 25-34 yaş arasındaki kadınlarda farkındalık kaybının en fazla görüldüğü gruplar arasında yer aldığına da dikkat çekti.

Meme Kanseri Taramalarına Dikkat!

Meme ve rahim ağzı kanseri gibi taramaların sıklıkla ertelendiğini belirten Dr. Yeşiladalı, sağlık hizmetlerine erişimin kısıtlı olduğu bölgelerde bu tür kontrollerin daha fazla ihmal edildiğini vurguladı. ABD’de 40 yaş üstü kadınların yalnızca %65’inin düzenli mamografi yaptırdığını kaydeden Dr. Yeşiladalı, “Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biri olmasına rağmen, tarama oranları oldukça düşük” dedi.

HPV Aşısının Önemi

Rahim ağzı kanseri taramalarının önemini vurgulayan Dr. Yeşiladalı, Pap smear testlerinin ve HPV aşılarının hayati öneme sahip olduğunu ifade etti. “HPV aşısı, rahim ağzı kanserine yol açan virüslerden %90’ın üzerinde korunma sağlıyor. Ancak, aşılanma oranları ülkemizde oldukça düşük” dedi. Düşük ve orta gelirli ülkelerde HPV aşısı yaptıran genç kızların oranı %30’un altında kalıyor.

Osteoporoz ve Kadın Sağlığı

Osteoporozun, özellikle menopoz sonrası kadınlarda daha sık görüldüğünü belirten Dr. Yeşiladalı, 50 yaş üzerindeki kadınların %50’sinin kemik kırığı riski taşıdığını, ancak yalnızca %20’sinin bu durumu fark ettiğini açıkladı. “Yaşlı nüfusun artmasıyla osteoporoz vakalarının çoğalacağı tahmin ediliyor” dedi.

İdrar Kaçırmanın Yaygınlığı

Doğum sonrası ve menopoz sonrası kadınların sıklıkla deneyimlediği idrar kaçırma ve pelvik taban problemlerinin de önemli sağlık sorunları arasında yer aldığını vurgulayan Dr. Yeşiladalı, “40 yaş üstü kadınların yaklaşık %40’ının bu sorunu yaşadığı tahmin ediliyor” ifadesini kullandı.

Tiroid Hastalıklarının Önemi

Tiroid hastalıklarının kadınlarda erkeklere göre 5-8 kat daha fazla görüldüğüne değinen Dr. Yeşiladalı, “Tiroid problemi olan kadınların yarısından fazlası bu durumun farkında değil” dedi. Yorgunluk, kilo değişikliği ve saç dökülmesi gibi belirtilerin genellikle başka nedenlere bağlandığını hatırlattı.

Obezite ve Metabolik Sendromun Riskleri

Obezite ve metabolik sendromun özellikle menopoz sonrası kadınlarda sık görüldüğünü ifade eden Dr. Yeşiladalı, “Dünya genelinde kadınların %40’ı obez veya aşırı kilolu” diye belirtti. Metabolik sendromun ise menopoz sonrası kadınların %50’sini etkilediğine dikkat çekti.

Menopoz ve Uyku Problemleri

Üreme hormonlarındaki değişikliklerin kadınlarda uyku sorunlarına yol açtığını söyleyen Dr. Yeşiladalı, “Kadınların %30’u uyku problemi yaşıyor. Menopoz dönemindeki kadınların %60’ı ise bu sorunlarla mücadele ediyor” dedi.

Cinsel İşlev Bozuklukları ve Tabu

Cinsel işlev bozukluklarının kadınların hayatında önemli sorunlar oluşturduğunu ancak sıkça konuşulmaktan kaçınıldığını belirten Dr. Yeşiladalı, “Dünya çapında kadınların %30 ila %40’ı seksüel işlev bozukluğu yaşamaktadır” dedi.

Sonuç: Kadınların Sağlığı, Toplumun Sağlığıdır

Kadın sağlığının toplumsal sağlık üzerindeki etkisini vurgulayan Dr. Yeşiladalı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü, kadınların sağlıklarına öncelik vermeleri için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. “Kadınlara verilecek en iyi hediye, sağlıklı ve huzurlu bir yaşamdır. Bunun için bayanların düzenli kontrollerini yapmaları ve sağlık hizmetlerinden faydalanmaları son derece önemlidir” diye ekledi. (DHA)

“`

Related Posts

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Karın ağrısı sandı, meğer taşmış! Hurma ile zeytin tek suçlusu: ‘Kimse yutmasın’

92 yaşındaki Şerife Ay, eşini kaybettikten sonra çocuklarının yanına taşındı. Sağlığı yerindeydi ta ki o geceye kadar. Aniden başlayan şiddetli karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Acilen ameliyata alınan yaşlı kadının bağırsağından çıkanlar ise doktorları bile şoke etti. Peki, Şerife Ay’a ne olmuştu?

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

TTB’den Umut Hakkı Açıklaması

TTB’den Umut Hakkı açıklaması geldi. Türk Tabipler Birliği, Umut Hakkı bildirisi ile ilgili bir kararları olmadığını açıkladı. 

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …