Çin, uzay istasyonuna yeni ekibini yolladı

Çin Uzay Programı, Taykonotları Fırlatılan Uzay Mekiği ile İstasyona Gönderdi

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansı (CMSA), taykonotlar Çın Dong, Çın Congrui ve Vang Cie’yi taşıyan Şıncou-20 uzay mekiğinin, Long March 2F roketiyle Gobi Çölü’ndeki Ciuçüen Uydu Merkezi’nden fırlatıldığını duyurdu.

Önceki görevi tamamlayan taykonot ekibinin yerine geçecek olan bu ekip, Şıncou-19 mekiğiyle 30 Ekim 2024’te istasyona gönderilen ve 6 aydır görev yapan taykonot ekibinden görevi devralacak.

Seferin liderliğini üstlenecek olan 46 yaşındaki Çın Dong, daha önce “Şıncou-11” ve “Şıncou-14” seferlerinde görev yapmış deneyimli bir taykonottur.

Diğer taykonotlar Çın Congrui ve Vang Cie ise ilk kez insanlı uzay görevinde yer alacak. Çın pilotluk geçmişine, Vang ise mühendislik deneyimine sahip.

Çin’in Uzay İstasyonu “Tiengong”

Çin, kendi uzay istasyonunu oluşturarak ABD’nin uzay araştırmaları alanındaki işbirliğini yasakladığı ve Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) programına katılımını engellediği için kendi yolunu çizdi.

Rusya’nın Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edilen Tiengong Uzay İstasyonu, çekirdek modül ve 2 laboratuvar modülünden oluşuyor ve uzay teleskobu eklenmesi planlanıyor.

Çekirdek modül ile laboratuvar modüllerinin istasyona eklenmesiyle ana iskelet tamamlandı ve istasyon “uygulama ve geliştirme” aşamasına geçti.

Uzay teleskobunu içerecek “Şüntien (Gökleri Dolaşmak)” adında ayrı bir modül de istasyona eklenmesi planlanıyor.

Üç kişilik taykonot ekibi, dönüşümlü olarak görev yaparken “Şıncou” ve “Tiencou” mekikleriyle istasyona personel ve malzeme taşınıyor.

Related Posts

10 yıldır ilk kez oluyor: Google’dan anlamsız değişiklik

Teknoloji devi Google, 10 yıl aradan sonra ilk kez ikonik “G” logosunda değişikliğe gitti. Ancak bu görsel güncelleme, kullanıcılar arasında büyük bir fark yaratmak bir yana, neredeyse fark edilmedi bile.

Uzmanı “yapay zekâ” kullanıcılarını uyardı: Gereksiz sorgulardan kaçının!

Uzmanı “yapay zekâ” kullanıcılarını uyardı: Gereksiz sorgulardan kaçının!

Aydın’ın gururu Kaan Türkmen: Türkiye üçüncüsü oldu

Adana’da düzenlenen tekvando şampiyonasında Aydın’ı temsil eden Kaan Türkmen, Türkiye üçüncüsü oldu.

Yapay zeka ile yeni bir tıp çağı başlıyor! Hayat kurtarma yarışı

Londra merkezli DeepMind’ın geliştirdiği AlphaFold yapay zeka sistemi, biyolojinin on yıllardır çözülemeyen en büyük problemlerinden biri olan protein katlanma sorununu büyük ölçüde çözerek bilim dünyasında tarihi bir dönüm noktası oluşturdu …

Kayıp tektonik levha yeniden ortaya çıkıyor…

Utrecht Üniversitesi’nden jeologlar, on yılı aşkın süredir varlığı öngörülen “Pontus Plakası” adı verilen dev tektonik levhayı, manto tabakasındaki sıcaklık anomalileri ve geniş saha verilerini birleştirerek dijital ortamda yeniden ayağa kaldırdı.

Peynir, sıcak iklimin kurbanı oldu

Aşırı sıcaklar ve kuraklık, otla beslenen süt ineklerinin rasyonlarını mısır ağırlıklı yemlere yöneltirken; ortaya çıkan süt ve Cantal peyniri örneklerinde omega-3 kaybı, sertlik artışı ve aroma zayıflaması gözlemlendi.