CHP’li İlgezdi’den kadın sığınmaevleri raporu: ‘4 yılda sadece 5 sığınmaevi açıldı’

CHP’li Gamze Akkuş İlgezdi: Türkiye’de Kadın Sığınmaevleri Yetersiz

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Türkiye’de kadın sığınmaevlerinin yetersizliği ve kadına şiddetle mücadeledeki engellere ilişkin çarpıcı bir rapor yayınladı.

Rapora göre kadın sığınmaevlerinin durumu oldukça endişe verici. 2010 yılında 61 olan sığınmaevi sayısı, 2024 yılına gelindiğinde sadece 150’ye yükselmiş. 2010 yılında her 100 bin kadına düşen sığınmaevi kapasitesi 2.36 iken, bu rakam 2024 yılında sadece 8’e yükselmiş. Bu durum, ülkemizde kadına yönelik şiddetin ne kadar ciddi bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor. Aynı dönemde Norveç, Almanya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerde her 100 bin kadına düşen sığınmaevi sayısı çok daha yüksekken Türkiye’de bu sayı yalnızca 8’dir. Bu da devletin kadınlara sağladığı koruma kapasitesinin yetersizliğini ortaya koymaktadır.

Diğer bir tespit ise kadın cinayetleri konusunda. 2014–2024 yılları arasında Türkiye’de 4 bin 62 kadın cinayetinin işlendiği belirtiliyor. Bu cinayetlerde 2014 yılında 294 olan sayı, 2024 yılında 440’a yükselmiş. Son 10 yılda kadın cinayetlerinde yüzde 49 artış yaşanmış. Her yıl yüzlerce kadın erkekler tarafından hayatını kaybederken, yaşanan bu olaylar korunma sistemimizin ne kadar zayıf olduğunu gösteriyor. Kadınların korunması artık bir sosyal politika meselesi değil, anayasal ve insani bir zorunluluktur. Kadınlarımızın öldürülmediği, korkmadan yaşadığı bir Türkiye hayal değil, bu bir görev ve acil bir zorunluluktur.

Related Posts

İmamoğlu’ndan Özel’e açılan soruşturmaya “Sezai Karakoç” sözleriyle tepki: Tarihin azabından kurtulsalar, Tanrının gazabından kurtulamayacaklar

İmamoğlu’ndan Özel’e açılan soruşturmaya “Sezai Karakoç” sözleriyle tepki: Tarihin azabından kurtulsalar, Tanrının gazabından kurtulamayacaklar

Husiler birkez daha İsrail’in Ben Gurion Havalimanı’nı hedef aldı

Yemen’deki Husiler, İsrail’in başkenti Tel Aviv’de bulunan Ben Gurion Havalimanı’nı hipersonik balistik füzeyle “başarılı şekilde” hedef aldıklarını açıkladı. Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, grubun “önümüzdeki günlerde yaşanabilecek her türlü gelişmeye karşı hazırlıklı ve teyakkuz halinde” olduğunu belirtti.

Şam’dan Tel Aviv’e yeni teklif: ‘1974‘e dönelim’

İsrail ile Suriye arasındaki çatışmasızlık görüşmeleri ABD’nin arabuluculuğunda devam ederken Şam’dan Tel Aviv’e “1974 anlaşmasına dönmeye hazırız” önerisi gitti.

Kumpas davalarının kopyası yaşanıyor

Ergenekon kumpasının fitili Tuncay Güney’in ifadeleriyle ateşlendi. Onlarca kişi sahte suçlamalarla hapis yattı. 18 yıl sonra savcılığın ‘suç örgütü lideri’ dediği Aziz İhsan Aktaş sahneye çıktı. O konuştu, gözaltı operasyonları yapıldı.

Fransa’da 102 yıl sonra bir ilk: Halkın kullanımına açıldı

Fransa’nın başkenti Paris’teki Seine Nehri, 102 yıl aradan sonra yeniden halkın kullanımına açıldı.

Uçakta yangın alarmı: Yolcular uçağın kanadından atladı

Uçakta yangın alarmı: Yolcular uçağın kanadından atladı