Scratch Cup 2025’te, doğayı koruyan teknolojiler geliştirildi!

QNB Türkiye ve Habitat Derneği İşbirliğiyle Scratch Cup 2025 Teknoloji ve Kodlama Yarışması Yapıldı

QNB Türkiye ve Habitat Derneği işbirliğiyle düzenlenen Scratch Cup 2025, bu yıl rekor düzeyde katılımcıya ev sahipliği yaptı. Kristal Kule’de gerçekleştirilen final etkinliğinde, çocuklar “Doğayı Koruyan Teknolojiler” teması altında geliştirdikleri projelerini sundular.

Bu yıl 52 farklı şehirden toplam 1.192 takımın başvurduğu yarışmada, değerlendirmeler sonucunda 9 farklı şehirden gelen 10 finalist takım finalde projelerini sundu. Finalde öne çıkan projeler; geri dönüşüm, enerji verimliliği, doğal kaynakların korunması ve biyoçeşitlilik gibi çevresel konulara odaklandı.

Scratch Cup, QNB Türkiye’nin “Minik Eller Kod Yazıyor” projesinin önemli bir parçası oldu. 2015 yılından beri Habitat Derneği ile işbirliği içinde yürütülen proje, çocuklara temel dijital yetkinlikler kazandırmayı hedefliyor.

M.I.T. tarafından geliştirilen Scratch platformu ve 3D tasarım aracı Tinkercad kullanılarak gerçekleştirilen eğitimler, hem çevrim içi hem yüz yüze şeklinde veriliyor. Bugüne kadar Türkiye genelinde 50 binden fazla çocuğa toplamda 420 bin saatin üzerinde eğitim verildi.

TSMC, 1.4 nm Üretim Sürecini Duyurdu!

TSMC, yeni 1.4 nm üretim süreci için hazırlıklara başladı. Bu teknolojinin performans açısından önemli bir ilerleme sağlaması bekleniyor.

Final etkinliğinde konuşan QNB Türkiye Genel Müdürü Ömür Tan; çocukların projelerinde teknik bilginin yanı sıra toplumsal sorumluluk bilincinin de önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, Habitat Derneği işbirliğiyle daha fazla çocuğa ulaşıldığını belirtti.

Finalde 8-10 yaş ve 11-14 yaş gruplarında yarışan takımlar; En İyi Proje, En İyi Kod Yapısı, En İyi Görsel Tasarım, En İyi Uyarlama ve En İyi Senaryo kategorilerinde ödüllendirildi. Ayrıca, tüm finalistlere 3.000 TL değerinde hediye çeki verildi.

Siz bu organizasyon hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmından bizimle paylaşabilirsiniz.

Related Posts

BBC’den yapay zeka devine sert uyarı: “Dava ederiz”

Dünyanın en büyük haber kuruluşlarından biri olan BBC, Amerika Birleşik Devletleri merkezli yapay zeka firması Perplexity’ye karşı telif hakkı ihlali nedeniyle yasal süreç başlatma tehdidinde bulundu. BBC, şirketin yapay zeka destekli sohbet …

Video üreten yapay zeka Google Veo’ya rakip geldi: Midjourney V1

Yapay zekâ destekli görsel üretimiyle tanınan Midjourney, merakla beklenen video oluşturma modeli “V1”i duyurdu. Artık kullanıcılar, bir görsel yükleyerek bu görselden beşer saniyelik dört farklı video elde edebilecek. V1 modeli sadece Discord üzerinden ve ilk aşamada sadece web’de kullanılabiliyor.

iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple’ın her yıl merakla beklenen yeni iPhone modeli için geri sayım başladı. Peki, iPhone 17 ne zaman çıkacak? iPhone 17 Türkiye’de ne zaman satışa çıkacak?

Apple 2025 yılında hangi ürünleri çıkartmayı planlıyor?

Apple bu yıl bitmeden yeni ürünlerini piyasaya sürecek. Peki Apple, hangi ürünleri tanıtmayı planlıyor?

Evrendeki en güçlü patlama keşfedildi

Evrenin dört bir yanında devasa gök cisimleri akılalmaz miktarda enerji salıyor. Yıldızlar nükleer füzyon reaktörleri gibi yanarken, kuasarlar Samanyolu’nun binlerce katı parlaklık yayıyor; asteroitler gezegenlere çarpıyor. Ancak Hawaiʻi Üniversitesi Astronomi Enstitüsü’nden (IfA) gökbilimcilerin keşfettiği yeni bir kozmik olay türü, bu olayların hepsini geride bırakıyor. 4 Haziran’da Science Advances dergisinde yayımlanan çalışmaya göre, evrendeki en enerjik patlamalar artık “aşırı nükleer geçişler” (extreme nuclear transients – ENT) olarak sınıflandırılmalı.

Avrupa’da en çok satan akıllı telefon modelleri belli oldu

Avrupa’da en çok satan akıllı telefonları açıklandı. Counterpoint Research tarafından açıklanan verilere göre Avrupa’da iPhone yükselişte.