Türkiye’nin Suriye hamlesi, İsrail’i endişelendirdi:

Türkiye’nin Suriye’deki Tiyas hava üssünü kontrol altına almaya hazırlandığı haberi, İsrail ile olan bölgesel gerilimi yeniden tırmandırdı.

The Middle East Eye’ın yayınladığı habere göre Türkiye, İŞİD’e karşı operasyonlarda kullanılması için Tiyas hava üssünü devralacak.

Bu üsse hava savunma sistemleri yerleştirecek. Humus’a yakın olan üs, Türkiye’nin bölgedeki askeri operasyonları için toplanma alanı olacak.

Ancak Ankara’nın üsse hava savunma sistemleri konuşlandırma ve bölgeye insansız hava araçları yerleştirme planları, Tel Aviv tarafından bölgedeki hava sahası serbestliğine açık bir tehdit olarak görülüyor.

Daha önce Suriye ordusuna ait üsleri ve alanları 300’den fazla hava saldırısı düzenleyerek yok etmişti. İsrail’in son haftalarda defalarca hedef aldığı T4 üssünün Türkiye kontrolüne geçmesi, İsrail ordusunda gerginlik yarattı.

BÖLGESEL İSTİKRAR İÇİN

Ankara ile Şam arasında Aralık ayından bu yana yürütülen savunma anlaşması müzakereleri, Esad sonrası dönemde Türkiye’nin Suriye’de daha görünür bir güç haline gelmesine kapı araladı.

Türkiye’nin Suriye hava sahasında kontrolü ele geçirme ve IŞİD’e karşı operasyonlarını yoğunlaştırma hedefi, hem Amerika Birleşik Devletleri’ne yönelik bir “bölgesel istikrar sağlama” mesajı taşıyor.

Middle East Eye’ın yazdığına göre Ankara’nın nihai amacı, kısa, orta ve uzun menzilli sistemlerle katmanlı bir hava savunma ağı oluşturmak.

Bu savunma ağının amacının, Suriye’de olabilecek herhangi bir hava saldırısına karşı bir hava kalkanı yaratmak olduğu aktarıldı.

‘SON SALDIRI BİR MESAJDI’

İsrail, bu gelişmeleri kendi askeri hareket kabiliyetine yönelik bir tehdit olarak değerlendiriyor. Tel Aviv yönetimi, Türkiye’nin bölgede kalıcı bir üs kurmasının kabul edilemez olduğunu dile getiriyor.

İsrail güvenlik yetkilileri, “T4’e yaptığımız son saldırı bir mesajdı. Hava sahasındaki serbestliğimizi kaybetmeyi kabul etmeyiz” dedi. Üsse yönelik Mart ayı sonunda gerçekleştirilen saldırıda, pistler ve bazı stratejik mühimmatlar hedef alındı.

Ankara ise henüz resmi bir açıklama yapmadı. Ancak The Middle East Eye’ın kaynak gösterdiği güvenlik kaynaklarına göre, Ankara T4’ü yeniden inşa etmeyi ve üsse genişletilmiş menzil kapasitesine sahip insansız hava araçları konuşlandırmayı planlıyor.

Geçici olarak S-400 hava savunma sistemlerinin bölgeye taşınması da değerlendirilen senaryolar arasında yer alıyor.

Bu adımın atılabilmesi için Moskova’nın onayı gerekiyor. Aynı sistemler nedeniyle ABD’nin uyguladığı yaptırımların kaldırılması da Ankara’nın Washington ile yürüttüğü diplomatik temasların merkezinde.

‘TÜRKİYE F-35 ALIRLARSA, ÜSTÜNLÜĞÜMÜZ ORTADAN KALKAR’

İsrail’in endişelerinden biri de Türkiye’nin yeniden F-35 programına dahil olma olasılığı. Tel Aviv, bu durumun bölgedeki askeri üstünlüğünü zayıflatacağından korkuyor.

İsrail güvenlik kaynakları, “Eğer Türkiye bu uçaklara erişim sağlarsa, bizim nitelikli üstünlüğümüz ortadan kalkar” görüşünü savunuyor.

Ankara ise sistemi devre dışı bırakma ya da S-400’leri Türkiye dışındaki bir üsse taşıma önerileriyle yaptırımların kaldırılması için seçenekler sunuyor.

Related Posts

ABD’de ölümcül bakteri salgını patladı: Fareler aracılığıyla şehre yayıldı

2016-2022 arasında Boston sokaklarında yakalanan 328 fare üzerinde yapılan araştırma, şok edici bir gerçeği ortaya çıkardı. Şehrin dört bir yanından toplanan bu farelerin, ölümcül leptospiroz bakterisinin yayılmasında başrolü oynadığı tespit edildi. Bilim adamları bu sessiz tehditin halk sağlığı için ciddi bir risk oluşturduğunu söylüyor.

BM’den Gazze’ye yardım çığlığı: Yardım girmezse 14 bin bebek risk altında

İsrail, 11 haftalık ablukanın ardından önceki gün Gazze Şeridi’ne ilk kez sınırlı miktarda yardım malzemesinin girişine izin verirken Birleşmiş Milletler yetkilisi Tom Fletcher, çok daha fazla gıda malzemesi gerektiğini, yardım gelmezse 48 saatte 14 bin bebeğin hayatının tehlikede olacağı uyarısında bulundu.

İsrail Eurovision’da oy mu çaldı? Halk oylamasındaki puanların manipüle edildiği iddia edildi

İsviçre’nin Basel kentinde düzenlenen Eurovision Şarkı Yarışması’nda İsrail’in elde ettiği ikincilik, halk oylamasının şeffaflığı konusunda tartışmalara yol açtı. Yarışmanın organizatörü Avrupa Yayın Birliği (EBU), oylama sistemine yönelik eleştirilerle karşı karşıya kaldı.

CHP’li İlgezdi’den kadın sığınmaevleri raporu: ‘4 yılda sadece 5 sığınmaevi açıldı’

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, kadın sığınmaevlerinin yetersizliğine dikkat çekerek “2010 yılında 61 olan sığınmaevi sayısı, 2024 yılına kadar yalnızca 150’ye yükselmiştir. 2020–2024 döneminde yalnızca 5 yeni sığınmaevi açılmıştır” dedi.

Barış Pehlivan’dan iddialara ikinci yanıt: ‘Bakın, ‘Emrah Bağdatlı ile buluştular’ dedikleri günlerde ben aslında ne yapmışım…’

Gazetemiz yazarı Barış Pehlivan, Emrah Bağdatlı tarafından ‘finanse edildiği’ ve kendisiyle ‘telefonda 14 kez görüşme yaptığı’ tespit edildiği iddialarına ikinci kez yanıt verdi. Pehlivan “Üşenmedim; fotoğraf, kredi kartı ve arkadaşlarımla yazışma arşivlerime baktım. Bakın, “Emrah Bağdatlı ile buluştular” dedikleri günlerde ben aslında ne yapmışım…” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Galatasaray’a tebrik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, şampiyonluğunu ilan eden Galatasaray’ı tebrik etti. Erdoğan, “2024-2025 Süper Lig Şampiyonu olan Galatasaray futbol takımını, teknik heyetini ve tüm Galatasaray camiasını yürekten tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.