AB Suriye’ye 2.5 Milyar Euro Yardım Yapacak

Avrupa Birliği, Suriye’ye 2,5 Milyar Euro Yardım Yapacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Suriye’ye yapılacak olan yaklaşık 2,5 milyar euroluk yardımı duyurdu. Von der Leyen, Brüksel’de gerçekleştirilen donörler konferansında yaptığı açıklamada, “Avrupa Birliği bugün ülkedeki ve bölgedeki Suriyelilere yönelik taahhüdünü 2025 ve 2026 yılları için yaklaşık 2,5 milyar euroya çıkarıyor” ifadelerini kullandı.

Von der Leyen, Suriyelilere yönelik desteğin, yurt dışında bulunanlarla evlerine dönmeyi düşünenlerin hepsine gereklilik arz ettiğini vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti, “Suriyeliler, halen yurt dışında olup olmadıklarına ya da evlerine dönmeye karar verip vermediklerine bakılmaksızın, daha fazla desteğe ihtiyaçları var.”

Brüksel’in yönlendirdiği yardımın detayları henüz netlik kazanmış değil. Ancak Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, ülkesinin bütçesinden Suriye’ye 300 milyon euro yardım yapacağını açıkladı.

Baerbock, “Suriye’nin barışçıl bir şekilde yeniden inşası, devasa bir görevdir. Bu nedenle Almanya, bu barışçıl süreç için ve Suriye’deki insanlar için BM ve seçilmiş kuruluşlara 300 milyon euro sağlayacak” dedi.

Almanya’nın sağlayacağı destek öncelikle insani yardım için kullanılacak olup sivil toplum kuruluşları ve eğitim sistemine de katkı sağlayacak. Ayrıca Ürdün, Lübnan, Irak ve Türkiye’deki Suriyeli mültecilere de destek sunulacak.

AB, Suriye’ye yönelik yaptırımların gevşetilmesinin planlandığını belirtti. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, şiddeti durdurmanın umut verici olduğunu ifade etti ve yaptırımların hükümetin izlediği politikaya göre yeniden değerlendirileceğini açıkladı.

Son dönemde Suriye’nin Lazkiye kentinde yaşanan şiddet olaylarıyla ilgili olarak, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin verilerine göre çoğunluğu sivil bin 500 kişi hayatını kaybetmişti. AB ülkeleri, Suriye’deki istikrar için yaptırımların kademeli olarak gevşetileceği kararını almıştı.

Suriye’ye verilen desteğin artırılması ve ülkedeki insani krizin çözümü için yapılan yardımların önemi, AB tarafından vurgulanmaktadır.

dpa/ EC,ET

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl erişebilirim?

Related Posts

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi mevkidaşı ile görüştü

Dışişleri Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimi görüştü.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın saldırısını kınadı

Türkiye, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik son hava saldırısının savaş riski yarattığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, sivilleri hedef alan bu tür eylemleri kınarken taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulundu.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Türk Kızılayı İsrail’in ablukası altındaki Gazzelilere sıcak yemek dağıtımı yaptı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken bölgede yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Türk Kızılay Derneği’nin Gazze’deki şubesi, bölgedeki barınma merkezlerinde kalan yerinden edilmiş Filistinlilere sıcak yemek desteği sağlıyor.