En büyük itiraf saraydan: Konteynerde 651 bin 958 kişi

Esra ALUS

6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerin üzerinden iki yıl geçti. Ne yaralar sarılabildi ne de bölgede hayat normale döndü. Yaşanan acı gerçekler, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na bağlı çalışan İletişim Başkanlığı’nın hazırladığı bir kitapta ortaya çıktı.

İKİ YILDIR MİSAFİRLER

İletişim Başkanlığı depremin ikinci yılı için yayınladığı “Asrın Felaketinin 2. Yılı: İnşa ve İhya Çalışmaları” adlı 606 sayfalık kitapta iktidarın bu sürede yaptıklarını anlatıyor ancak daha çok söz verdikleri halde yapamadıkları dikkat çekiyor. Dünyadaki büyük depremlerin örnekleriyle başlayan kitapta, can kaybı sayısı konusunda dahi net rakam verilemedi. Kitapta, “…50 binin üzerinde can kaybına…” ifadeleri yer aldı.

606 sayfalık kitabın 164’üncü sayfasında iktidarın iki yılı boşa geçirdiğini anlatan dikkat çekici ifadeler bulunuyor. Kitaba göre konteyner kentlerde şu anda 651 bin 958 kişi yaşıyor. Bu konuda kitapta şöyle denildi:

“Bugün geldiğimiz noktada 397 konteyner kent ve 212 bin 529 konteyner kurulumu gerçekleştirilmiştir. Konteynerlerde 651 bin 958 kişi misafir edilmektedir. Kurulan konteynerlere 105 bin vantilatör ve 149 bin 305 klima takılmıştır.”

75 MİLYAR DOLAR

“Büyük bir afetin neden olduğu yıkımı tamir etmek ve yaraları sarmak elbette kolay olmadı” ifadeleri bulunan kitapta, şu bilgiler veriliyor:

“2023 ve 2024 yılında bu amaçla toplam 2.6 trilyon TL, bugünkü kurla 75 milyar dolar tutarında harcama yaptık. 2025 yılı bütçemizde de deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını karşılayacak depreme dayanıklı şehirlerin inşası için toplam 584 milyar TL ayırdık.”

Görüldüğü gibi deprem için son iki yılda 75 miyar dolar harcandığı itiraf ediliyor. Ancak 75 milyar dolar harcandığına göre neden yüzbinler hala konteynerde yaşıyor sorusunun cevabı yok.

Related Posts

Yunanistan ve Mısır, işbirliği anlaşmasına imza attı

Yunanistan ve Mısır, Doğu Akdeniz’de artan gerilim karşısında siyasi ve güvenlik işbirliğini derinleştirmek amacıyla stratejik ortaklık anlaşması imzalıyor. Görüşmelerde göç krizi ve uluslararası hukuka saygı çağrısı öne çıkıyor.

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Keşmir bölgesi neden tartışmalı?

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan Suudi mevkidaşı ile görüştü

Dışişleri Bakan Hakan Fidan, Suudi mevkidaşı Al Suud ile Pakistan ve Hindistan arasındaki gerilimi görüştü.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın saldırısını kınadı

Türkiye, Hindistan’ın Pakistan’a yönelik son hava saldırısının savaş riski yarattığını açıkladı. Dışişleri Bakanlığı, sivilleri hedef alan bu tür eylemleri kınarken taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulundu.

6.2’nin ardından İstanbul’daki deprem polemiğine İTÜ de karıştı!

İstanbul’daki 6,2’lik depremin ardından İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerince hazırlanan ön raporda, enerjinin sadece yüzde 12’sinin boşaldığı kaydedilirken; Marmara için sıkça anılan 7,8 büyüklüğündeki deprem senaryosunun korku yaratmak amacıyla değil, gerçek mühendislik hesabıyla ortaya konulduğu belirtildi.

Türk Kızılayı İsrail’in ablukası altındaki Gazzelilere sıcak yemek dağıtımı yaptı

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken bölgede yaşanan insani kriz her geçen gün derinleşiyor. Türk Kızılay Derneği’nin Gazze’deki şubesi, bölgedeki barınma merkezlerinde kalan yerinden edilmiş Filistinlilere sıcak yemek desteği sağlıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir