“Fazla tuz tüketimi kalp krizi, inme, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor”

Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Okay Abacı, tuz tüketimini azaltarak yüksek tansiyonu (hipertansiyon) kontrol altına almanın ve kalp hastalıklarından korunmanın mümkün olduğunu belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, aşırı tuz tüketimi, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarının ortaya çıkmasında önemli bir etken olarak öne çıkıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yakın zaman önce yayımladığı rehber ile dünya genelinde yaygın bir sağlık sorunu haline gelen aşırı tuz tüketimine karşı önlem alınması konusunda uyardı. Sodyum alımının günlük 2 gramın altına düşürülmesini, geleneksel sofra tuzu yerine potasyum içeren düşük sodyumlu tuz alternatiflerinin (LSSS) kullanılmasını tavsiye eden kurum, aşırı tüketimin azaltılması halinde 2030’a kadar dünya genelinde yaklaşık 7 milyon hayatın kurtarılabileceğine değindi.

Türkiye’de kişi başına günlük ortalama tuz tüketimi, 10 ile 15 gram arasında değişiyor. Bu oran, DSÖ’nün önerdiği miktarın beş katı seviyesinde bulunuyor. Uzmanlar, özellikle hazır gıdalarda gizli sodyum miktarının yüksek olduğuna işaret ediyor.

“DSÖ’nün önerileri dikkate alınmalı”

Açıklamada görüşlerine yer verilen Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Okay Abacı, Türkiye’de tuz tüketiminin dünya ortalamasının çok üzerinde olduğunu belirtti.

DSÖ’nün tuz tüketimine ilişkin yayımladığı rapora atıfta bulunan Abacı, şunları kaydetti:

“Fazla tuz tüketimi, hipertansiyonun en önemli nedenlerinden biri ve bu durum, uzun vadede kalp krizi, inme, kalp yetmezliği gibi ciddi hastalıklara yol açabiliyor. Araştırmalarda, düşük sodyumlu tuz kullanan bireylerde sistolik ve diyastolik tansiyon seviyelerinin düşük çıktığı görülüyor. Ülkemizdeki beslenme alışkanlıkları göz önünde bulundurulduğunda, DSÖ’nün önerilerini dikkate almak, kalp hastalıklarından korunma açısından kritik öneme sahip.”

Tuz tüketiminin kontrol altına alınmasının şart olduğunu vurgulayan Abacı, sofrada yemeklere fazla tuz eklemekten kaçınılması, paketli gıdaların etiketlerini okuyarak düşük sodyumlu ürünlerin tercih edilmesi, geleneksel tuz yerine potasyum içeren düşük sodyumlu alternatiflere geçilmesi, bol su tüketilmesi, potasyum açısından zengin sebze ve meyvelerin beslenmeye dahil edilmesi, evde yemek yapıldığında baharat ve doğal aromalar kullanarak tuz miktarının azaltılması tavsiyelerinde bulundu.

Prof. Dr. Abacı, sağlıklı bir yaşamın temelinin dengeli ve bilinçli beslenme olduğuna işaret ederek, “Tuz tüketimini azaltarak yüksek tansiyonu kontrol altına almak, kalp hastalıklarından korunmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün.” değerlendirmesinde bulundu. (AA)


Yakın bir gelecekte organları yazıcılarda ‘basabileceğiz’ – Doku mühendisi Ece Öztürk anlatıyor


 

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Türkiye’nin nüfusu açıklandı, erkek ve kadın sayıları belli oldu | 40 ilin nüfusu azaldı; işte en kalabalık şehirler

TIKLAYIN | Diddy’nin eski çalışanlarından yeni cinsel ilişki iddiaları: Ofiste cinsel ilişkiye giriyordu, kadınların bilinci kapanıyordu

TIKLAYIN | Ahmet Özer, yıllar sonra açıkladı: 4 kardeşimi depremde kaybettim; içeri girdim, yere uzatılmış cesetleri kaldırdım

TIKLAYIN | İki farklı senaryolu ankette çarpıcı sonuçlar: Erdoğan-İmamoğlu ve Erdoğan-Yavaş rakip olursa oy oranları ne olur?

TIKLAYIN | Muharrem İnce’nin CHP’ye katılımına 30 milyon liralık borç engeli!

TIKLAYIN | MHP’den Bahçeli’nin sağlık durumu hakkında açıklama

 

 

Related Posts

Astım hastalarının en çok yaptığı 5 hata

Dünyada milyonlarca insanı etkileyen astım hastalığıyla ilgili en büyük sorunlardan birinin doğru sanılan yanlış bilgiler olduğunu belirten uzmanlar, kulaktan dolma bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini bildirdi.

Karın ağrısı sandı, meğer taşmış! Hurma ile zeytin tek suçlusu: ‘Kimse yutmasın’

92 yaşındaki Şerife Ay, eşini kaybettikten sonra çocuklarının yanına taşındı. Sağlığı yerindeydi ta ki o geceye kadar. Aniden başlayan şiddetli karın ağrısı ve kusma şikayetiyle hastaneye kaldırıldı. Acilen ameliyata alınan yaşlı kadının bağırsağından çıkanlar ise doktorları bile şoke etti. Peki, Şerife Ay’a ne olmuştu?

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

TTB’den Umut Hakkı Açıklaması

TTB’den Umut Hakkı açıklaması geldi. Türk Tabipler Birliği, Umut Hakkı bildirisi ile ilgili bir kararları olmadığını açıkladı. 

Kahve tutkunlarına kötü haber: Sağlık sorunlarına yol açabilir

Almanya’dan uzmanlar, yüksek dozda kafein tüketiminin kalp ritim bozuklukları, yüksek tansiyon ve diğer ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini belirtti.

Hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy Hastaneye Sevk Edildi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Ziraat Türkiye Kupası yarı finalinde TÜMOSAN Konyaspor ile Galatasaray arasında oynanan maçın öncesinde rahatsızlık geçiren hakem Abdullah Buğra Taşkınsoy’un hastaneye sevk edildiğini açıkladı. TFF’den yapılan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir