Uzmanı uyardı: ‘Kol ve bacaktaki ani ağrı ve soğukluk, hayatı tehdit edebilir’

ardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Mahmut Yesin, özellikle şeker hastalığı ve sigara içiciliği gibi risk faktörlerine sahip kişilerde sık görülen periferik arter hastalığı hakkında önemli uyarılarda bulundu.

Periferik arter hastalığının, bacaklardaki atardamarın kısmi veya tam tıkanmasıyla ortaya çıktığını belirten Doç. Dr. Yesin, bu hastalığın zamanında tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguladı.

SİGARA İÇENLER, YÜKSEK TANSİYON, DİYABET VE YÜKSEK KOLESTEROL RİSK ALTINDA

Periferik arter hastalığının sigara içenler, yüksek tansiyon, diyabet ve yüksek kolesterolü olan kişilerde daha yaygın olduğunu ifade eden Doç. Dr. Yesin, hastalığın belirtilerinin başlıca yürürken gelen ağrı veya kramplar olduğunu belirtti. Şiddetli vakalarda bacakta sürekli ağrı, cilt yaraları ve kangren gibi ciddi durumlar görülebilir.

ERKEN TEŞHİS HAYATİ ÖNEM TAŞIR

TEDAVİDE İLAÇ VE ANJİYOPLASTİ UYGULANABİLİR

Doç. Dr. Yesin, periferik arter hastalığında tedavi seçeneklerinin ilaç tedavisi veya anjiyoplasti (balon-stent tedavisi) olabileceğini söyledi. Erken müdahale ile bacak kesilmelerinin önüne geçilebileceğini belirtti.

PERİFERİK ARTER HASTALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN 9 HAYATİ ÖNERİ

Doç. Dr. Yesin, hastalığın önlenmesi için sigara içmenin bırakılması, düzenli yürüyüş yapılması, kan şekeri ve tansiyonun kontrol edilmesi gibi önerilerde bulundu. Ayrıca, kilo vererek aktif kalmanın önemine dikkat çekti.

Periferik arter hastalığı, erken teşhis ve doğru tedaviyle önlenebilir ve bacak kesilmelerinin önüne geçilebilir. Bu yüzden hastalığın belirtilerine dikkat edilmesi, düzenli kontrollerin yapılması hayati önem taşır.

Related Posts

Seramik kupaki çatlaktan sızıyor! Kahve keyfi zehir olmasın, en iyi çözüm kalemlik

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

Melis Fis Skolyoz Öyküsünü Anlattı

Melis Fis Skolyoz neden olur? Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, skolyoz hikayesini anlattı. 

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

CHP’den aile hekimliği uygulamasına tepki: Hastanın gitmediği muayenenin bedeli hekime kesiliyor

Kokusu yok, fark edilmiyor ama bağımlılık yapıyor! Aileler bu detayı atlıyor

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Banu Musaffa Salepçi, elektronik sigara kullanımının 13-15 yaş arasındaki gençlerde hızla yayıldığını ve ciddi akciğer hasarlarına yol açabileceğini söyledi. Aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı.

Tıp dünyasında bir devrim: Amerika’dan Angola’daki hastayı ameliyat etti!

Üroloji uzmanı Dr. Vipul Patel, Angola’daki bir hastayı ABD’den robotik cerrahiyle ameliyat ederek tıp tarihine geçti. Prostat kanseri hastası Fernando da Silva, uzaktan gerçekleştirilen bu operasyonla tümöründen kurtuldu.

Bilim insanları en sağlıklı öğle yemeğini açıkladı: Tavuk değil, et değil, sebzelerden iki kat daha sağlıklı!

Bilim insanları, en sağlıklı öğle yemeğinin tavuk veya kırmızı et değil, baklagiller olduğunu açıkladı.